Al bijna 150 jaar bezorgt Alcatraz de mensen koude rillingen. Doorheen de tijd was Alcatraz de eerste militaire gevangenis van de VS, dan een zwaarst beveiligde gevangenis en nu een nationaal park. De eerste stap die je van de ferry doet geeft je zeker en vast een vreemd gevoel.
Maar een bezoek aan Alcatraz is meer dan enkel de binnenkant van een oude gevangenis bekijken. De boottocht naar het eiland over de San Francisco Bay is al een belevenis op zich. Op weg naar Alcatraz krijg je een prachtig panaroma van de Golden Gate Bridge, Bay Bridge en Angel Island, het Ellis Island van het westen.
De gevangenenlijst van Alcatraz leest als een ‘Most Wanted’ lijst. Onder andere Al “Scarface” Capone, George “Machine Gun” Kelly, “Bumpy” Johnson en Morton Sobell zaten hun tijd uit op het eiland. Hoewel men er vanuit ging dat ontsnappen onmogelijk was, vaarden in 1962 de Anglin broers en Frank Morris weg op een zelfgemaakt vlot en werden nooit meer terug gezien. Het onderzoek loopt nog steeds en op 12 oktober 2015 kwamen er nieuwe bewijzen boven. Lees hier meer over de ontsnapping.
Alcatraz is deel van het Golden Gate National Recreation domein. Park rangers vertellen je anekdotes en geven je meer informatie over de gevangenis en het eiland.
Praktische info
Je moet de ferry nemen om op het eiland te komen. Deze vertrekt aan Pier 33, bij Fisherman’s Wharf, elk half uur tussen 9u en 14u. De overtocht duurt ongeveer een half uur. Van donderdag tot maandag zijn er ook nachtbezoeken mogelijk. Een bezoek aan Alcatraz is heel populair en de bezoekersaantallen zijn beperkt. Bestel je tickets dus ruim op voorhand. We raden aan zeker 3 weken voor je bezoek, maar het kan al 90 dagen op voorhand.
Actuele prijzen en vertrektijden vind je op de website van Alcatraz Cruises.
Tip
Neem de ‘Early bird’ boot om 9u. Dan kom je als eerste op het eiland aan en is het veel rustiger. Als je bij aankomst de uitleg van de ranger overslaat, en rechtstreeks doorloopt naar het cellenblok, kan je er even helemaal alleen rondlopen. Ideaal om foto’s te maken.
Vergeet zeker geen audiogids op te pikken. Deze is ook in het Nederlands beschikbaar en vertelt op verschillende locaties het verhaal van de gevangenen.