Amerikanen en hun auto zijn onafscheidelijk. Ze hoeven dan ook voor de meest banale dingen niet uit hun auto te komen. Zelfs banken en supermarkten hebben vaak een ‘drive-in‘. De VS is een heel groot land, en dat merk je vooral aan de uren dat je in de auto spendeert om van de ene plek naar de andere te rijden.
Enkele uurtjes rijden voor een vriendenbezoek is geen uitzondering. Het is ook perfect mogelijk dat je tijdens een rit van enkele uren slechts enkele auto’s tegenkomt. De VS verkennen is dus bijna onmogelijk zonder auto, tenzij je enkel grote steden zoals New York, Washington DC of San Francisco bezoekt.
>> Meer info over een auto huren vind je hier.
Elke staat heeft verschillende verkeersregels
Denk er tijdens het rijden aan dat elk van de 50 staten een eigen verkeersregelsreglement heeft. Hoewel er verschillen zijn, zijn de meeste regels wel hetzelfde. Wanneer je een auto huurt, vraag je best aan de verhuurmaatschappij of er specifieke verkeersregels zijn in die staat. Als je door meerdere staten zal rijden, bekijk dan op voorhand welke regels je zal moeten volgen.
Belangrijke regels om te kennen
De verkeersregels wijken af van de Belgische of Nederlandse wet. Zo is het toegestaan om rechtsaf te slaan bij rood licht. Voorwaarde is wel dat je eerst volledig bent gestopt en voorrang verleent aan het andere verkeer.
Op de snelweg mag je langs rechts voorbij steken.
Voorrang van rechts kent men niet in de VS. Op een kruispunt zonder verkeerslichten of voorrangsborden geld het principe “eerst toekomen, eerst vertrekken“. Bij file aan het kruispunt wordt er beurtelings doorgereden in wijzerzin. Het is ook verboden om een schoolbus voorbij te steken als ze stopt om kinderen te laten uitstappen. Wanneer de bus stopt en haar knipperlichten aandoet moet alle verkeer stoppen, ook uit de tegengestelde richting indien er geen middenberm is.
Het dragen van een veiligheidsgordel is verplicht voor chauffeur en passagier vooraan.
Verkeersborden
Niet enkel de regels zijn soms anders, ook de borden zijn verschillend van Belgie en Nederland. Alvast een overzichtje van borden die je zeker gaat tegenkomen.
>> Een overzicht met de belangrijkste verkeersborden vind je hier.
Snelheidslimiet in alle staten
De snelheidslimiet in de meeste staten is momenteel 65 mijl/u (ongeveer 110 km/u) behalve op plaatsen waar borden een hogere of lagere snelheid aangeven. De meeste chauffeurs rijden een 5 mijl/u sneller dan de wettelijke limiet, zonder erg van de politie. De snelheidslimiet wordt in drukbevolkte gebieden wel zeer strikt afgedwongen met hoge boetes.
Het US highway systeem
De US Highways zijn een nationaal systeem van wegen die het hele land doorkruisen. De wegen worden aangegeven door een wit schild met zwarte letters. Vroeger waren deze wegen de belangrijkste manier om met de auto te reizen. In de loop der tijd zijn de routes minder belangrijk geworden. De meeste reizigers nemen de snellere interstates om grote afstanden af te leggen. De bekendste US Highway is ongetwijfeld Route 66.
De Verenigde Staten heeft een uitgebreid systeem van interstates en wegen onderhouden door de staat. Deze wegen zijn vergelijkbaar met de snelwegen in Europa. De interstates die van noord naar zuid lopen hebben oneven nummers en beginnen met I-5 aan de Stille Oceaan, tot I-95 aan de Atlantische kust. Alle interstates van oost naar west hebben even nummers en gaan van I-8 en I-10 bij de Mexicaanse grens tot I-94 bij Canada. Interstates worden aangegeven met een blauw bord met een rode band bovenaan.
Tolwegen
Er zijn in de VS ook heel wat tolwegen. Voor het gebruik van deze wegen moet betaald worden. Ook met een huurwagen moet je betalen. De meeste huurwagens zijn uitgerust met een automatisch systeem voor registratie van de tol.