11 September 2001, een datum die in ieders geheugen staat gegrift. Die dag vonden de terroristische aanslagen in de VS plaats. Het 9/11-museum werd opgericht om de gebeurtenissen van deze dag te herdenken en er voor te zorgen dat de slachtoffers nooit vergeten zullen worden.
Memorial Plaza
Ground Zero, de plaats waar vroeger het World Trade Center stond, is sinds de opening van Memorial Plaza een bedevaartsoord geworden. Temidden van 400 eiken, liggen 2 vierkante, zwarte watervallen in de voetafdrukken van de 2 torens. Op de zijkanten staan de namen van alle slachtoffers van de aanslagen. De grootte van de lege kubussen in de grond is adembenemend.
Aan de zijkant van het plein staat een glimmend gebouw, de ingang van het 9/11-museum. Het museum zelf bevind zich tot 7 verdiepingen onder Memorial Plaza. Eens binnen, ga je met de (rol)trap een verdieping naar beneden en passeer je 2 staalkolommen die nog werden gerecupereerd van Ground Zero. Je kan nog duidelijk de drietand herkennen die zo kenmerkend was voor de architectuur van de WTC torens.
Ja kan een audiogids (niet in het nederlands) afhalen en de tocht door het museum starten. Via een naar beneden hellende weg daal je 20 meter af langs de 2 grote kubussen van de vierkante fonteinen, die vanop Memorial Plaza door het plafond steken. De afdaling is zo ontworpen om te herinneren aan het 200 meter lange hellend vlak, waarlangs brokstukken werden verwijderd van Ground Zero. Terwijl je naar beneden gaat, passeer je enkele staalkolommen, verwrongen in allerlei bochten door de vliegtuigen tijdens de aanslag. Overal waar je kijkt, zie je stukken staal, zonder enige moeite gebogen door de de kracht van de impact.
De overblijfselen van de torens zijn op doordachte wijze langs de route door het museum ondergebracht. Zo is de half-vernielde trap waarlangs vele overlevenden naar buiten vluchtten, netjes geplaatst langs de trap die jij moet nemen om in het museum te komen. Langs de rand van de 2 gigantische kubussen is de fundering van de oude torens blootgelegd, als een afscheiding tussen de rustige sfeer in de lobby en de bijna heilige ruimtes van bezinning onder de fonteinen.
De zuidelijke toren
Het museum kan ruwweg in 2 delen worden opgedeeld. Op de plaats van de zuidelijke toren is een educatief centrum ondergebracht en een ruimte om de slachtoffers te herdenken. Tegen de muur hangen foto’s van alle mensen die het leven lieten bij de aanslag. In video’s vertellen mensen over de dierbaren die zij verloren.
De noordelijke toren
Waar vroeger de noordelijke toren stond, word je nu meegenomen door de tijd, van de aanslagen op 11 september 2001 tot de wederopbouw nu. Een video muur toont de live verslaggeving van alle tv-zenders wereldwijd over de aanslagen. Verderop zie je de schokkende beelden van mensen die de dood tegemoet sprongen vanop de torens. Geen enkel beeld werd gecensureerd, om de harde realiteit van die dag weer te geven. Verspreid over de hele tentoonstelling vind je ook persoonlijke spullen van mensen die onder het puin bedolven raakten.
The Last Column
Voor je naar buiten gaat, passeer je nog langs The Last Column, de laatste staalkolom die ceremonieel van Ground Zero werd verwijderd. Op de kolom zijn foto’s en brieven geplakt ter herinnering van verloren dierbaren.